Проучванията на Перперикон ще получат финансиране

Проблемът с археологическите проучвания на Перперикон, които могат да се провалят поради липса на средства, за което предупреди ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров, за момента получи своето решение, съобщава pressadaily.bg.

Проф. Овчаров заяви пред журналисти, че министърът на финансите Петър Чобанов лично се е ангажирал с намирането на средства за продължаването на проучвателните дейности. За завършване на разкопките в терена, който свързва Двореца- светилище пряко с Акропола, са необходими 200 000 лева.

По думите на проф. Овчаров Министерството на културата е заявило, че общо 500 000 лева са отделени за археологически проучвания през това лято, които следва да се разпределят между над 200 обекта.

В края на лятото приключва евро проектът „Дом на богове и хора“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ за близо 4 млн. лева, по който се реставрира скалният град в Източните Родопи. „Оформени са стълбищата, алеите и дървените пътеки, които дават възможност на туристите да стъпват по тях, без да нарушават повърхностния слой на скалите. В близките дни ще бъде пуснато и художественото осветление. След което предстои и подписването на акт 16“, уточни Николай Овчаров.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s