Варна посрещна първия полет от Истанбул

Първият полет по новата директна линия между Истанбул и Варна на Турските авиолинии кацна днес на летище Варна. Линията ще се обслужва целогодишно.

 

Чрез нея изграждаме един международен мост, който предстои да допринесе за ръста на българския туризъм. Летището в Истанбул, Турция, е международен хъб, разпределящ авиопотоците за Източна Европа и Близкия изток. Така ние осигуряваме въздушен мост от една страна с Китай , Япония, Тайланд, а от друга със страните от Северна и Южна Америка, коментира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който бе във Варна за откриването на новата директна линия Варна – Истанбул. Според него при утвърждаване на новата линия, летище „Варна“ има възможност да се превърне в подхъб на летището в Истанбул. „Варна може да стане директна точка за полети, идващи от централна и западна Европа“, каза още зам.-министър Ботев.

 

Чрез новата линия Варна се отворя за света и светът се отваря за Варна. Днес турската авиокомпания добавя още една перла в корона си, каза Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) Талеб Рифай, който е на посещение в България.  

 

Летището в морската ни столица е най-близкото за населението на Румъния на Югоизточна Украйна, Югозападна Русия и Молдова. „За България това е потенциален пазар от над 15 млн. чуждестранни гости“, подчерта заместник-министър Ботев.

 

Към момента самолети на THY – (Turkish Airlines) летят само до столицата на България. През последните две години сътрудничеството между България и Турция в областта на гражданската авиация се развива по посока на медицинския туризъм.

 

Специално за събитието с първия полет на „Търкиш еърлайнс“ от Истанбул пристигна и Ахмед Болат, заместник-генерален директор на Търкиш еърлайнс за инвестициите и технологиите на авиокомпанията.


„Варна е 209-та точка, до която летят нашите самолети. 208-та точка беше Бостън, САЩ, а 210-тата ни точка ще бъде Монреал, Канада. Отначало започваме с четири полета седмично, но в кратко време планираме те да станат ежедневни. Чрез новата дестинация Варна ще бъде свързана с над 200-точки на света. Прогнозите сочат, че новата линия разполага с добър потенциал. През миналата година 46 млн. пътници са пътували с „Търкиш еърлайнс“, през тази година се очаква те да бъдат 60 млн. души“, заяви той, цитиран от БТА.


Според турския представител насърчаването на инвестициите във въздушния транспорт между Турция и България е на базата на принципа на взаимната печалба.


Той подчерта, че турските инвестиции в България са около 2 млрд. долара, но стремежът е те да бъдат увеличени. Тук Ахмед Болат даде пример със съседна Румъния, където турските инвестиции надхвърлят 5 млрд. долара, т.е. два и половина пъти повече.


„Варна е туристическа дестинация. По въздуха до града ще се стига за 40 минути. Това е нашата най-кратка дестинация. Но е много обещаваща. Варна е град, където има много бизнесмени, студенти. От тази гледна точка кореспондира с широк спектър от клиенти. Не очакваме, че ще има трудности за пътникопотока и поради широкия спектър на вътрешните ни дестинации, пътниците ни ще имат възможност за удобен трансфер и за локалния туризъм. Планираме полетите от Истанбул за Варна, които на първия етап ще се извършват четири дни в седмицата, да станат ежедневни“ каза още Ахмед Болат.


Директорът на „Търкиш еърлайнс“ в България Джен Йоджал подчерта, че Варна е втората дестинация на турската авиокомпания след София, от чието откриване тази година се навършиха 30 години.


„Всяка година много туристи от чужбина и от страната прекарват почивката си във Варна, поради което е известна и като лятната столица на България. Варна е туристически и студентски град и това също е голямо предимство. Въпреки че Варна е близо до Истанбул, пътуването с кола е доста трудно и отнема време, около 5 или 6 часа. А по въздуха ще трае само 40 минути. И нашите разчети показват, че хората в България, респективно във Варна, отдават голямо предимство на фактора време. Въпреки че е най-кратката дестинация на нашата авиолиния, смятаме, че има потенциални възможности“, каза той.

 

Източник: THEXPERTS

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s