България – СПА лидер на Балканите

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев посети най-голямото изложение за промоция на уелнес и СПА дестинации и професионални козметични продукти и терапии „Professional Beauty”, което се провежда в Лондон. На съпътстваща церемония от програмата „World SPA&Wellnes Awards 2014 Balkans” страната ни беше обявена за лидер на Балканите в тази сфера, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката.

„България може да завоюва сериозна пазарна ниша на база естествените продукти от натурални съставки”, каза зам.-министър Ботев. Сериозно трябва да се обмисли възможността за участие на България с национален щанд на следващото издание на „Professional Beauty”. Бихме могли да сме и сред водещите изложители, което ще позволи на българските фирми да представят продуктите си на бързо растящия пазар във Великобритания, който би осигурил висок марж и добавена стойност“, подчерта той. Пазарът за подобен тип специализирани професионални СПА и уелнес услуги във Великобритания възлиза годишно на 2 млрд. британски лири.„Страната ни има всички предпоставки да бъде световен лидер на базата на розовото масло и продуктите от маслодайна роза. През последните три години България е водеща и в производството на лавандулово масло като изпреварва дори Франция“, заяви още зам.-министърът. „Гамата може да се разшири с продукти на основата на екстракт от семена на грозде, здравец, мед, кисело мляко и др. Освен че имаме всички дадености, опит и ноу-хау, е важно също, че България трябва да използва авторитета си на познат и надежден производител. Развитието на този сектор може да се обвърже със СПА и уелнес туризма на основата на минерални извори, които имат най-голям потенциал за развитие на туризма в България“, обобщи Бранимир Ботев.

Той бе посрещнат лично от собственика и директор на експозицията Марк Малоуни, който му представи участниците и съпътстващата програма. В специализираната борса се включиха шест български фирми, които представят своята продукция: „Лидера груп”, „Хелена Ризортс”, „Хотел Регнум”, „Арома Българска роза Карлово, „Яна” и „Пи Ен Джи”. Зам.-министър Ботев посети щандовете на всеки от българските представители. Особен интерес в Лондон предизвикват традиционните български продукти на основата на розово масло.

Изявени български производители като „Арома Българска роза Карлово” са намерили своята професионална ниша и вече продават уникалните си продукти в Лондон, бе коментирано на изложението.  Регистриран е и значителен интерес за износ в страни от Далечния изток като Тайланд и Китай.  Фурор на британския пазар предизвикаха и екопродуктите и специализирани терапии „Еко СПА” и „Профи дерм” на „Лидера груп”,  представящи ново поколение козметична линия. Тя е вдъхновена от българските традиции в съчетание с модерни козметични технологии на основата на розово масло, екстракт от кисело мляко, мед и български билки.  Високо бяха оценени и представените уникални СПА ритуали, включващи билкови продукти и родопски керемидки.

Три от участващите български фирми бяха отличени с приз за водещи  СПА и уелнес дестинации и производители на професионална козметика.

При скорошното посещение на българска официална делегация в Азербайджан бе заявен интерес за изграждане в азиатската страна на високотехнологични предприятия за добив на розово масло, като се използва българският опит. Водещи в тази сфера могат да бъдат нашият Казанлък и азербайджанският Заглоба, където микроклиматът е подходящ за засаждане и отглеждане на маслодайни рози.

Двудневното изложение „Professional Beauty” се провежда в лондонския изложбен център „Ексел” и тази година е 25-ото му издание. В него участват 650 международни фирми от водещи козметични и уелнес марки. Очаква се числото на посетителите да надхвърли 40 000. Сред изложителите са дистрибутори, представители на салони за красота, СПА центрове, вериги на големи международни хотели и др.

източник: thexperts

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s