България има потенциала да приема над 2 млн. зимни туристи

73325532bd29d70512fbd620980ba66fКъм настоящия момент около 600 хил. зимни туристи посещават България годишно, но щом развие потенциала си, техният брой може да стане над 2 млн. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев при представянето на България на втория ден от международното изложение East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition (EMITT) 2014 в Истанбул. Събитието бе под надслов Bulgaria – Winter & SPA Wonderland.

България заема четвърто място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа и има ресурс за по-добри позиции на този пазар, особено по отношение на Турция, подчерта заместник-министърът. За периода януари-ноември 2013 г. България е посетена от 354 257 турски туристи – с близо 31% повече спрямо същия период на предходната година. През 2013 г. Турция е на шесто място сред най-големите генериращи пазари за българския туристически продукт.

Бранимир Ботев посочи като най-добри възможности за привличане на повече турски гости почивките със зимни спортове, ски ваканциите, комбинирания отдих със СПА, балнео- и уелнес услуги. В Банско ръстът на турските гости е над 150%, но абсолютните стойности все още не ни задоволяват и ще търсим нови форми за презентиране, допълни кметът на общината Георги Икономов.

През последните години България е въвела редица визови облекчения за нови групи турски граждани, пребиваващи у нас. Към настоящия момент над 4,5 млн. турски граждани са освободени от визи и целта е пълното отпадане на визовия режим. Вече се издават и многократни тримесечни визи за турски граждани, което ще динамизира още туристическия поток към България.

В рамките на презентацията Bulgaria – Winter & SPA Wonderland разнообразните си туристически услуги показаха и курортите Пампорово и Боровец, община Банско, Българският съюз по балнеология и СПА туризъм. Състоя се и премиерата на филма на МИЕ специално на турски език за зимните курорти на България.

ИЗТОЧНИК:touristmedia

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s