Реставрираният античен форум в Стара Загора е отворен за посетители

50fcdef4717432cb4d859b0847699de9Античният форум в Стара Загора вече може да бъде посещаван от туристи след издаването на официално разрешение за ползването му, съобщават от пресцентъра на общината, цитирани от БТА.

По проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“ бяха консервирани и експонирани западната порта и допълнителната външна крепостна стена на древния римски град Августа Траяна, форумният комплекс с аудиториум, площад и терми, главната антична улица Decumanus maximus, мозайка от антична сграда, антични подови мозайки и лапидарни паметници, античен басейн, портик с колонада и римска подова мозайка в източния двор на Регионалния исторически музей.

Очертани и пригодени за туристически посещения бяха всички елементи на отбранителното съоръжение, както и хронологията на етапите на изграждане на крепостната система в Античността. От запад е създаден подход, който осигурява достъп до археологическия комплекс и дава начало на туристически маршрут, започващ от влизането през портата на античния град. Оформена е цялостна среда на античния площад. Пана с фотоси пресъздават атмосферата на римския град и исторически данни, поднесени за информация на туристи и посетители.

Инфраструктурата позволява достъпа на хора с увреждания, обособени са алеи, места за паркиране и стълбище пред Регионална библиотека „Захари Княжески“. Част от проекта е и създадената интерактивна туристическа информационна система за туристите и гражданите.

източник: touristmedia.info

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s