Чужди консултанти ще разработват туристическата стратегия на България

0399dcaae3cab2c74f698bc3a6bf333cБългария и нейният туризъм бяха обект на изключителен интерс по време на 34-то издание на международното туристическо изложение „Фитур“ в Мадрид, съобщават от пресцентъра на МИЕ.

Испанската държавна телевизия TV2 излъчи в най-гледаното време на вечерните си новини подробен репортаж, представящ богатото културно-историческо наследство на България, ски и морските курорти и разнообразните възможности за туризъм, които предлага страната.

В изложението участие взе и заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. На втория ден от работното си посещение той се срещна с президента на една от трите най-добри консултантски компании в областта на развитието на национални брандове, стратегии и логистика в туризма – THR. Нейни клиенти са почти всички водещи държави в сектора туризъм, коментират от МИЕ. Компанията разполага с детайлна информация за Балканите, тъй като е работила и по проекти на правителствата на Хърватска, Гърция, Румъния и Турция.

По време на срещата беше договорено президентът на компанията Еулогио Бордас да посети България през февруари и да се запознае с предварителната стратегия за устойчиво развитие на българския туризъм, подготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. Той ще проучи също възможността да се създаде подробна стратегия за различните туристически продукти (море, планина, СПА и уелнес, културно-историческо наследство и др.), както и да се откроят водещите туристически региони в България. Изключителен интерес би могло да има експонирането на международния пазар на тракийската цивилизация и наследството на траките като култура по българските земи.

Заместник-министър Ботев участва и в официалната среща на ресорните министри от страните, присъстващи на „Фитур“. Тя беше открита, а министрите – поздравени, от наследника на испанската корона Фелипе, принц на Астурия, придружен от съпругата си принцеса Летисия и министъра на индустрията, енергетиката и туризма на Испания Хосе Маноел Сория. Присъства и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, който е поел ангажимент да посети България през май.

След официалното откриване на срещата Бранимир Ботев беше поканен на разговор с принц Фелипе, който прояви подчертан интерес към България и се оказа много добре запознат с възможностите на страната за туризъм и с традициите за отглеждане на лозя и производство на вино. Зам.-министър Ботев обеща на принца на Астурия да му изпрати колекция от български вина, които да оправдаят този авторитет на страната.

Източник:touristmedia

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s