АБТТА настоява за реално отчитане на броя на туристите в България

×åðíîìîðåöАсоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) е поискала от новото ръководство на Министерството на икономиката и енергетика, което отговаря и за туризма, да се въведат норми, когато се съобщават цифри за брой туристи и приходи от туризма, съобщи за Агенция „Фокус” Калин Драганов, член на Управителния съвет на АБТТА.

По думите на Драганов според официална статистика на Националния статистически институт за 2011 година, туристите, които имат поне една нощувка в България, са 2 400 000 души. „В медиите се върти една цифра, че туристите в България са 7 милиона, но според тази статистика 2 400 000 души са тези, които имат поне една нощувка в България, а останалите, които са до 7 млн., не са преспали за нито една нощ в България”, обясни Драганов.

Според него през последните 3 – 4 години има тенденция информацията за пристигналите в България да се раздува и в категорията туристи, да влизат много хора, които нямат нищо общо с туризма.

„Вероятно сте чули и друга цифра, че 3 млрд. лв. е бил приходът от туризъм за 2011 година. Приходът от хотелски нощувки, които са половината от общите приходи, е 750 млн. лева на пренощувалите чуждестранни туристи в България. Може да видите разликата между едната цифра и другата”, обясни той. Драганов допълни, че споменатата от него цифра е вероятно по-близо до истината, тъй като се основава на официална информация от Националния статистически институт.

Източник:touristmedia

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s