Българка номинирана за „Грами“!

България има поредния повод да се гордее с талантите, които ражда! Българката Добринка Табакова попадна сред номинираните за „Грами“ – най-престижната музикална награда в света, еквивалент на филмовото отличие „Оскар“. Тя има шанса да получи приза в категорията за най-добър албум с класическа музика.Още по-ценното е, че Табакова получава признание не за интерпретацията на произведения на други композитори, а за собствена творба. Това е албумът „Струнни пътеки“ ( “String Paths”), издаден от световно известната компания ЕСМ, която сред водещите в разпространението на съвременна класическа музика, европейски джаз и уърлд мюзик, припомня „Петел“.Добринка Табакова е родена в Пловдив през 1980-а. Печели наградата Жан-Фредерик Перену на 4-тия Международен конкурс по музика във Виена когато е само на 14 години. Завършва Кралската Академия по музика в Лондон и Гилдхол Скул ъв Мюзик, където печели наградата „Витолд Лютославски“. Прозведенията на Табакова са изпълнявани на Челтънския музикален фестивал, Международния фестивал по композиция на Парижката консерватория и др. Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет ІІ.

Първите си награди като композитор Табакова печели още на 14 години, а през 2002-ра е отличена за написването на химна Praise (Възхвала), който е изпълнен в катедралата „Сейнт Пол“ в чест на Елизабет Втора и половинвековния юбилей от качването й на престола.

В албума String Paths свирят нейни бивши колеги от студентските години и Литовският камерен оркестър, а съдържанието включва Concerto for Cello and Strings (Концерт за чело и струнни инструменти), вдъхновената от Рамо Suite in Old Style (Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър) и три камерни творби: струнното трио Insight, струнният септет Such Different Paths и триото за цигулка, акордеон и контрабас Frozen River Flows.

Наградите „Грами“ се връчват за 56-и път, в общо 82 категории и 30 стилови направления, а церемонията е на 26 януари 2014 г. в Лос Анджелис. С най-много номинации – девет, е Джей-Зи, следван от Кендрик Ламар, Макълмор & Райън Луис, Джъстин Тимбърлейк и Фарел Уилямс, които имат по седем номинации.

източник: петел

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s