Бряст на 1000 години обявен за „Дърво с корен“ за 2013 г.

Легендарното и символно дърво на град Сливен Старият бряст бе класирано на първо място в конкурса, организиран от фондация „ЕкоОбщност“ в категория „Дърво с корен 2013“ с 6097 гласа.

Официалната церемония по награждаване за конкурса мина преди малко в Полския институт в София. Старият бряст получава право да участва в конкурса „Европейско дърво на годината” 2014.„Лично кметът прие наградата. От днес нататък Старият бряст не е само регионален символ, а и на цяла България. Гласуването в европейския конкурс ще бъде в началото на идната година. Смятам, че ще спечелим, за да идват хора от Европа да видят този символ. Няма да е лесно това да се случи,тъй като сме най-малката държава в конкурса и имаме конкуренти като Франция, Чехия, Полща, които са много по-големи като население. Но нашето дърво е много обичано и е център на един цял град смятам, че ще победим. Оттук нататък ще направим активна кампания, стягаме се и печелим Дърво на Европа”, призова вдъхновителят за участието от Сливенска страна.

При онлайн гласуването символът на Сливен бе в тежка надпревара за онлайн гласуването с двеста годишен бук в м. Беклемето в околностите на Троян за първото място. Според регламента брястът ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието му, както и правото да представи България в международния конкурс.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s