Евростат: България е сред държавите отличници в туризма

България е сред държавите отличници в туризма през миналото лято. Това показва изследване на Евростат за нощувките в хотелите в периода юни-септември 2012 година.
Страната ни заема трето място в Европейския съюз по ръст на отчетените нощувки в хотелите и другите средства за подслон. Увеличението у нас е с над 7 процента в сравнение със същия период на 2011 година. По-голям е ръстът само в Унгария и Литва. В двете държави реализираните нощувки са нараснали съответно с 12,1 на сто и 10,8 на сто.

Въпреки че в 15 от държавите в ЕС е отчетен ръст на туристическите нощувки, като цяло пазарът в общността е на минус с 1,1 процента, показва изследването на Евростат. Причината затова е, че в някои от основните туристически дестинации като Италия има драстичен спад на туристите. По-малко екскурзианти са приели също и Франция и Испания. Въпреки това трите изброени държави са реализирали почти 50 процента от нощувките през миналото лято, сочи изследването.Според данните на Евростат у нас през летните месеци са били реализирани 13,916 милиона нощувки спрямо 12,990 милиона през предходния туристически сезон. Основната част от почиващите в българските хотели са били посетители от чужбина. Те са реализирали над 11 милиона от общия брой нощувки.

Повече гости от чужбина са приели хотелите само в седем държави от ЕС (в изследването липсва статистика за Гърция), които са доста по-големи от България.

България е една от страните в Европа, в които чуждестранните туристи имат изключително висок дял. Почти 80 процента от нощувките у нас през летните месеци са реализирани от хора, които живеят в друга държава. По-висок дял спрямо общия брой имат само туристите в Малта и Кипър. В същото време впечатляващо нисък е делът на чуждестранните туристи, посещаващи Румъния през лятото. Те са под 15% от общия брой туристи в страната, показва изследването на Евростат.

източник: в. „Труд“

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s