Крепост Русокастрон има потенциал да се превърне в туристическа атракция

Крепостта Русокастрон ще бъде възстановена и ще се превърне в туристическа атракция. От община Камено очакват „отварянето” на новите оперативни програми, за да кандидатстват с вече разработен проект в тази област.

На 21 юли край крепостта беше направена възстановката на прочутата битка между войската на цар Иван Александър и армията на византийския император Андроник III Палеолог, която завършила с българска победа на 18 юли 1332 г.Сражението под стените на построената през VI век твръдина е важно за нашата история, защото се оказва последният военен триумф по време на Второто българско царство. В пресъздаването на бойните действие се включиха членове на школата „Багатур”, които демонстираха бойни техники, облекла и въоръжение от епохата на прочутата битка.

Освен пехотинци, на бойното поле се явиха и въоръжени конници, но не по-малка атракция за многобройните зрители бяха няколко момичета, които бяха облечени като жени –войни и като митични същества от тракийската митология.

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров определи крепостта Русокастрон като като обект с ключово стратегическо значение за Първото и Второто българско царство. Той се е ангажирал да убеди министъра на финансите Симеон Дянков да отпусне средства за по сериозни проучвания на българската твърдина.

източник: турист медия

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s