Туристически организации: България остава сигурна дестинация и след атентата

България остава сигурна туристическа дестинация и туристите няма защо да изпитват притеснения. Около това мнение се обединиха представители на част от браншови туристически асоциации в страната.

В момента в Слънчев бряг няма туристически групи, които искат да си тръгнат, каза Елена Иванова – председател на Съюза на собствениците в курорта. „Нашите гости действително не са застрашени и България отново е спокойно място и това, че се е случило вчера тук, ние знаехме досега че се случваше във всички точки на планетата ни. Просто вчера дойде и при нас. Но това не означава, че България вече не е спокойна дестинация“, коментира Иванова по повод атентата на летището в Бургас.Преди време израелски туристи са били ескортирани с полицейски коли или коли на охранителни фирми, разказа още тя. „Сега всички трябва да насочим усилията си към засилване мерките за сигурност както в цялата страна, което е ангажимент на държавата ни. А също и бизнеса, който трябва да направи всичко възможно хотелите да бъдат толкова спокойни колкото са били досега“.

Според Иванова ескортирането на израелските туристи е било добра практика и не е изключено да бъде въведена отново.

„Върху този сезон няма да има отражение, но знаем какво се случва при атентати в други страни и какво отражение дава върху бизнеса”, коментира Любомир Попйорданов от Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). „Необходима е кризисна рекламна кампания, която трябва да се направи по професионален начин, аз не знам дали някой в България разбира от кризисен пи ар“, каза още той.

Според Попйорданов държавата трябва да направи нещо, за да бъдат успокоени пътуващите, че България е място, което е добре защитено и сигурно. Атентатите наистина са един бич за съвременния туризъм, коментира още той.

България трябва да си изясни какво е посланието за нея, а то трябва да бъде качество и сигурност, а сигурността е част от качеството. Но това не означава, че трябва „да сложим по улиците хора с калашников и навсякъде да патрулираме и да създаваме стрес“, допълни председателят на БААТ.

Ако трябва да се вгледаме във всеки случай, например наводнение, земетресение или нещо друго, виждаме, че държавата не е готова за спешни мерки. Има много голяма декларативна безопасност, зад която обаче не стоят никакви реални планове. Туристическият бранш няма нужда от декларативна безопасност, а от реални механизми. За автобусите с израелски туристи има модели, по които се осигурява безопасността им в цял свят, коментира Попйорданов.

Според него туристи от Западна Европа няма да откажат резервации. „Атентатът ще действа възпиращо на хората, но записванията за този сезон вече са направени. Като цяло е стресиращо на едно летище да се случи подобно нещо, защото покрай едната общност могат да пострадат хора и от другата“.

Трябва възможно най-бързо да се изясни как се е случило това нещо. Да се разбере къде са пробивите в сигурността и кой е виновникът за това престъпление. Всичко останало ще бъде едно безмислено говорене, от което няма нужда нито еврейската общност, нито останалите туристи, които идват към България.

Този инцидент е много стресиращ, в България за първи път се случва подобно нещо, но не това няма да се отрази на летния сезон, коментира Румен Драганов – председател на Института за анализи и оценки в туризма. Тази година очакваме 135 000 туристи от Израел.

Според Драганов не се очаква отказ от резервации от израелски туристи. „Надявам се, че и останалите туристи ще пристигнат така, както е планирано и не очаквам  това да бъде причина за намаляване на трафика на туристи към България”, допълни още той. Няма информация за анулации от туристи от други страни.

От Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти отказаха коментар (АБТТА).

От работната група по маркетинг и реклама към Националния съвет по туризъм разпространиха изявление, в което осъждат „този безпрецедентен атентат в историята на българския туризъм“.

 

източник: турист медия

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s