Сливен в ТОП 3 като град за правене на бизнес

Габрово, Сливен и Русе са градовете с най-добри местни условия за правене на бизнес. Това показва индексът на Центъра за пазарна икономика. Индексът показва различията в бизнес средата на местно ниво и посочва къде в България е най-лесно да се прави бизнес.
На опашката на класацията, извършена според 10 показателя, е Кърджали.
София-град е на 12-то място. Класирането на 28-те български области бе представено днес пред журналисти от експертите на ИПИ. Изследването е на база на нивата на местните данъци и такси, заетостта, работните заплати, инвестициите и образованието. Оценявани са още нивата на корупция, електронното управление, разрешителните за строеж и регистрите на собственост.

Първенецът в класацията е Габрово, който миналата година също бе в топ три на класацията. Градът се представя добре по почти всички индикатори – има сравнително добри услуги, сравнително ниски данъци, високи инвестиции, сравнително образовано население сред заетите и този микс от фактори предопределя първото място, обясни Петър Ганев от института.
Единствената проблемна сфера според анкетираните фирми е корупцията в местната власт, по която градът се класира на 24-то място от общо 28.

Големите градове са в средата на класирането.
„По индикаторите, показващи икономическа активност, големите градове са водещи, но в тях административните услуги се случват по-бавно, има по-високи данъци и такси, отчита се и по-голяма корупция в общинската администрация“, анализират експертите в ИПИ.
„Разбира се, може би има повече отговорности самата община и е по-трудно да покрие по-голяма територия и по-голямо население, но е факт, че това по някакъв начин утежнява бизнеса“, коментира Генев.
Така, по думите му, като се вземат предвид всички тези фактори, има по-малки градове, които успяват да предоставят по-добри условия.

В първата десетица на класацията са още Враца, Ботевград, Добрич, Стара Загора, Монтана, Бургас и Варна. Пловдив е на 11-то място, следван от София, сочи още изследването на ИПИ, цитирано от „Дневник“.
На дъното на класацията са още Силистра и Видин. В последните десет попадат и Хасково, Кюстендил, Плевен, Благоевград, Смолян, Шумен и Велико Търново.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s