Парен локомотив по линията София – Банкя

Пътуващите по линията София – Банкя, ще могат да ползват ретро вариант на две влакови композиции с парен локомотив в продължение на 20 дни от 21 март. Идеята е да се популяризира историческото наследство на националния железопътен превозвач.Едната композиция с парен локомотив ще тръгва от Централна гара София в 12:10 часа, а в обратната посока пътническият влак от Банкя ще тръгва в 14:05 часа.

Един от уникалните автентични вагони от композицията на цар Борис ІІІ „Корона Експрес” ще бъде включен в състава на двата влака през първия ден от инициативата, на 21 март.

Билетите ще бъдат на цените на редовния билет по това направление – 0,80 лв.

Парният локомотив е произведен в Швейцария през 1935 г. и е от най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Локомотивът е експонат от музейната колекция „Железопътно наследство” на „Холдинг БДЖ” ЕАД.

Възстановен за движение през 2003 г., като се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания и участия във филмови продукции. Такива пътувания се организират предимно до живописни природни маршрути или интересни исторически обекти.

2 thoughts on “Парен локомотив по линията София – Банкя

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s